Wij bouwen aan merken en merkbeleving

Blog

Google Analytics AVG-proof maken

Op 25 mei ging de nieuwe AVG (ook wel bekend als de GDPR) in. In deze blog gaan we in op de aanpassingen die je moet doen in je Google Analytics account om AVG-proof te zijn. 

#1: Verwerkersovereenkomst met Google afsluiten

Op grond van artikel 14 van de Wbp moet je als dataverwerker met elke leverancier die deze data ook verwerkt een bewerkersovereenkomst afsluiten. Google heeft het je makkelijk gemaakt en dit kan je eenvoudig zelf regelen. 

  • Ga naar analytics.google.com en log in met je gegevens
  • Ga linksonder naar beheerder
  • Klik onder Account op: 'Accountinstellingen' 
  • Onder 'Aanpassingen van de gegevensverwerking' kun je de bewerkersovereenkomst inzien en accepteren.

#2: Deel geen gegevens met Google

In het accountinstellingen scherm zie je welke data je met wie deelt. Zonder toestemming van je bezoekers mag je dit niet doen: zet de vinkjes dan ook uit. Als je deze data toch deelt met Google, wordt Google een verantwoordelijke en moet je namens Google toestemming vragen. 

#3: Anonimiseer je IP-adressen in Analytics

Zonder expliciete toestemming mag je geen IP-adressen verzamelen. Hiervoor moet je een aanpassing doen in het inladen van de Analytics code. Je moet deze regel toevoegen aan de code (uitgaande van een asynchrone snippet): 

_gaq.push (['_gat._anonymizeIp']);

Maak je gebruik van Google Tag Manager, dan is het net wat makkelijker. Je kunt hier namelijk een setting toevoegen aan de manager om IP-adressen te anonimiseren. Hoe dat precies werkt wordt in dit filmpje uitgelegd.

Let er wel op dat wanneer een bezoeker je toestemming geeft om tracking cookies te plaatsen, je je instellingen - voor zover mogelijk - weer opheft.

#4: Zorg ervoor dat je SSL gebruikt

Hiermee versleutel je de gegevens die vanuit je website naar Google Analytics verstuurd worden.

#5: Verzamel geen gegevens voor advertentiefuncties

Zonder toestemming mag je geen gegevens voor advertentiefuncties verzamelen. Je moet deze dan ook uitschakelen. Ga naar beheerder > en onder property bij trackinginfo 'gegevensverzameling' zet je remarketing en rapportagefuncties voor advertenties uit.

#6: Informeer bezoekers

Geef in je privacy-verklaring aan dat je gebruikt maakt van Google Analytics en dat je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd. Hulp nodig met Analytics AVG-proof maken? Heb je ondersteuning nodig om deze stappen te doorlopen? Neem dan contact met ons op. We kunnen je Analytics AVG-proof maken. En natuurlijk ook je hele website, als je dat wilt.

Hulp nodig met Analytics AVG-proof maken?

Neem contact op

Maak een supportticket aan

Heb je een probleem of een vraag over je website of intranet? Gebruik dan onderstaand formulier. Probeer zo concreet mogelijk je vraag of foutmelding te omschrijven, dat helpt ons enorm je zo goed mogelijk te helpen.


Geen bestand gekozen
Screenshot (van bijv. de foutmelding)
jkjnwer