Blog
Long tail seo versus short tail seo: bekende termen voor marketeers, maar niet altijd goed begrepen en zeker niet altijd goed toegepast. Wanneer je een deel van je SEO-strategie focust op long tail zoektermen kan dit interessante resultaten opleveren. In dit artikel leggen we je uit waarom ook jij je short tail zoektermen moet afwisselen met long tail.
Wat is het ook al weer? Een short tail zoekopdracht is een query met een hoog zoekvolume. Een long tail zoekopdracht heeft een laag zoekvolume. In de praktijk betekent dat meestal dat een long tail zoekopdracht ook letterlijk ‘langer’ is dan een short tail zoekopdracht. Op een short tail zoekopdracht heb je daarnaast veel concurrentie en bereik je weinig conversie. Een long tail zoekopdracht is vaak een specifieke query met weinig concurrentie en relatief veel conversie.
Een voorbeeld van een short tail zoekterm is: matras kopen. Een voorbeeld van een long tail zoekterm is: ‘matras kopen van 90 x 200 schuimrubber veenendaal’. Iemand die op zoek is naar een nieuw matras zou beide kunnen invoeren, maar de kans dat jij op de term ‘matras kopen’ gevonden wordt is veel kleiner dan dat je op de long tail zoekterm gevonden wordt. Uiteraard is het zoekvolume op de long tail zoekterm ook veel kleiner, maar het is in elk geval kwalitatief goed verkeer.
Bij het gebruik van een langere zoekterm heb je als voordeel dat je veel relevanter verkeer treft. Mensen die langere zoektermen gebruiken zitten vaak al verder in het oriëntatie- of aankoopproces en weten dus preciezer wat ze willen. Dat stelt ze ook in staat om een langere zoekopdracht te formuleren. Het voordeel voor jou is dat deze mensen sneller geneigd zijn om tot aankoop over te gaan. Als jouw landingspagina dus goed in elkaar zit, kun je ze sneller verleiden tot een conversie dan wanneer je op een short tail zoekterm optimaliseert.
Bovendien scoor je sneller hoog in Google. Simpelweg, omdat er op lange zoekopdrachten veel minder concurrentie is. Terug naar het voorbeeld van de matrassen: de zoekterm matras kopen levert een zoekvolume van 14.800 op. Da’s hoog. Maar de concurrentie is ook moordend: Google schotelt ons 1,8 miljoen pagina’s voor. De kans is klein dat je daar uit het niets hoog gaat scoren, tenzij je enorme budgetten en veel tijd tot je beschikking hebt. De meer specifieke zoekterm matras kopen 90x200 levert ons een stuk minder volume op, namelijk slechts 480 searches. Met 188.000 resultaten is de concurrentie nog steeds fors. Maken we het nog specifieker, dan stijgen onze kansen op succes aanzienlijk.
Op de zoekterm ‘welk matras heb ik nodig’ pakken we een zoekvolume van 70. Da’s niet veel, maar als we erin slagen de top tien van Google binnen te sluipen hebben we een grote kans op veel conversie.
Om dit in de praktijk goed uit te werken, is vaak wel net iets ingewikkelder. Lees het voorbeeld van een case die wij met een klant hebben uitgevoerd:
Zoekwoordenonderzoek wees uit dat hier ook online veel gezocht werd. Specifiek ging het om het merk Toyota. Door Toyota te vervangen door ‘auto’ maakten we de zoekterm nog wat algemener en vergroten we de doelgroep. Op de zoekterm ‘auto met hoge instap’ zagen we een zoekvolume van 1900 zoekers per maand. Er was dus aardig wat interesse in zo’n auto.
Tegelijk zagen we dat de concurrentie niet mals was. ANWB, Bovag en marktplaats optimaliseren ook op deze zoekterm en dat zijn nou net partijen die je niet snel verslaat. Door een pagina met rijke content op te tuigen, waarin we concrete klantbehoeften en voorbeelden omschrijven, hebben we na drie maanden een mooi resultaat op long tail zoekverkeer te pakken.
De resultaten:
255 paginabezoeken uit SEO
6900 paginaweergaven in de zoekmachine (dit zijn kansen!)
Ongeveer 70% van de bezoekers komt binnen op 15 verschillende long tail termen, zoals ‘hybride auto met hoge instap’, ‘kleine auto voor mensen met rugklachten’ of ‘kleine model auto met hoge instap.’
Vervolgens konden we met slimme analyses dooroptimaliseren op zoektermen die veel paginaweergaven hebben.
Zo halen we op veel verschillende longtail zoektermen bezoekers binnen. De zoekwoorden-tools vertellen je niet dat het ook op deze manier kan. Handjes vol bezoekers bij elkaar opgeteld maakt veel bezoekers, die bovendien al heel goed weten wat ze willen. Je kans op conversie is dan een stuk groter.
Wat bovendien in je voordeel werkt met long tail zoektermen is dat de suggesties van Google ook vaak long tail zoektermen zijn. Google geeft na de eerste tien resultaten suggesties voor vergelijkbare, iets afwijkende zoektermen. Hier staan vaak lang tail termen tussen.
De komende jaren zul je met de toename van gebruikerstrends als voice-search en vraaggestuurde zoekopdrachten merken dat long tail SEO steeds belangrijker en gangbaarder wordt. Mensen gaan meer long tail zoekgedrag vertonen, omdat de techniek dat mogelijk maakt. Hoe fijn is het dat je tegen Google gewoon kunt roepen: "Okay, Google, wat is een goed matras bij lage rugpijn?" Nog meer redenen dus, om long tail in je SEO-strategie een plaats te geven.
Een laatste argument voor het gebruik van lange zoekwoordcombinaties is je budget. Ook voor je SEA activiteiten kun je dus long tail inzetten. Je focust op een veel kleinere doelgroep (minder zoekvolume) en je hebt minder concurrentie, wat je advertentiecampagne simpelweg goedkoper maakt. Uiteraard moet je advertentie alsnog relevant zijn en dus zorg je voor goede content, toegespitst op je zoektermen.
Zo zie je maar: door slim te zijn en long tail als strategie in te zetten, kun je veel zoekmachineverkeer binnenhalen op zoektermen waar je grote concurrent het laat liggen. Het kan wat werk zijn en vraagt soms een creatieve invalshoek, maar het loont zeer zeker de moeite. Klinkt als iets dat jij nodig hebt? Ons digital marketing team vertelt je er graag meer over. Vraag het aan Jasper!
Heb je een probleem of een vraag over je website of intranet? Gebruik dan onderstaand formulier. Probeer zo concreet mogelijk je vraag of foutmelding te omschrijven, dat helpt ons enorm je zo goed mogelijk te helpen.