Wij bouwen aan merken en merkbeleving

Blog

Internationale Moedertaaldag: praat Nederlands met me

Waar moet het op Internationale Moedertaaldag over gaan, vroegen we ons af? Het antwoord bleek eenvoudig: corporate taalgebruik.

Welke leringen heb jij zoal getrokken uit de bijeenkomst van vanmiddag? Was het een succes? Of moeten jij en je groep nog maar een vervolg in de agenda zetten? Het draait tenslotte allemaal om efficiëntie; wie kent nu niet het geinige plaatje (en de bijbehorende handelswaar), waarin wordt gezegd dat de bijeenkomst ook prima in een digitale brief had gekund?

Dus… Welke learnings heb jij zoal getrokken uit de meeting van vanmiddag? Was het een succes? Of moeten jij en je squad nog maar een follow-up inplannen? Het draait tenslotte allemaal om efficiency; wie kent nu niet de meme (en de bijbehorende merchandise), waarin wordt gezegd dat de meeting ook prima in een e-mail had gekund?

Goed, Engelse termen dus. Je struikelt onophoudelijk over de anglicismen in het corporate environment. Op Internationale Moedertaaldag dachten wij: ‘Hoe zou het zijn om zónder al die termen, waar we inmiddels zo gewend aan zijn, te moeten communiceren?’ Het ietwat vervreemde resultaat lees je in deze blog.

Behendig werken

Vrijwel iedereen binnen ons vakgebied herkent het wel: behendig werken. Een manier van werken en plannen waar velen bij zweren, niet in de laatste plaats door de efficiëntie die het met zich meebrengt. Of wat dacht je van die ene rugbyterm, die eigenlijk net zoveel betekent als het flexibel beheren van bepaalde ontwikkelingen? Allemaal woorden die we voor ‘normaal’ hebben aangenomen, simpelweg omdat er geen toereikend Nederlands woord voor te vinden is.

Agile werken

Vrijwel iedereen binnen ons vakgebied kent het wel: agile werken. Een manier van werken en plannen waar velen bij zweren, niet in de laatste plaats door de efficiency die het met zich mee brengt. Of wat dacht je van scrummen, dat eigenlijk net zoveel betekent als het flexibel beheren van bepaalde ontwikkelingen? Allemaal woorden die we voor normaal hebben aangenomen, simpelweg omdat er geen toereikend Nederlands woord voor te vinden is.

Verkoopkunde en raakpunten

Als medewerker op het gebied van verkoopkunde, werk je voor een klant vaak aan de hand van een wegenkaart. Op deze kaart komen onder meer de raakpunten terug uit bijvoorbeeld een klantreis, zodat je precies weet welke middelen er nodig zijn om een positief gevolg aan deze klant te kunnen verbinden. Dat vergt ongetwijfeld een bepaalde groepssnelheid, maar voordat je überhaupt van start kan met het boeken van resultaten, zal er een bepaalde controle van pagina’s moeten worden uitgevoerd. Zo weet je tenslotte waar je staat, waar het allemaal aan mankeert en welke snelle overwinningen je kan behalen. Misschien zit er wel een stukje virale verkoopkunde tussen: daarmee kun je in potentie met één berichtje de hele wereld over gaan.

Marketing en touchpoints

Als marketeer werk je voor een klant vaak aan de hand van een roadmap. Hierop komen onder meer de touchpoints terug uit bijvoorbeeld de customer journey, zodat je precies weet welke middelen er nodig zijn voor succes voor de klant. Dat vergt ongetwijfeld een bepaalde team velocity, maar voordat je überhaupt van start kan met het boeken van resultaten, zal er eerst een sanity check moeten worden uitgevoerd. Zo weet je tenslotte waar je staat, waar het allemaal aan mankeert en welke quick wins je kan behalen. Misschien zit er wel een stukje viral marketing tussen: daarmee kun je in potentie met één berichtje de hele wereld over gaan. Perfect voor wie zijn merk wil versterken.

Iets minder krabben

Goed, inmiddels heb je het wel door. Het is dan wel Internationale Moedertaaldag, maar met onze moedertaal alleen komen we er niet meer uit vandaag de dag. We hebben die Engelse termen soms nodig om elkaar te begrijpen. Is dat erg? Wij vinden het wel jammer dat steeds meer Nederlandse woorden verdwijnen. Zullen we daarom iets afspreken met elkaar? We proberen de Engelse jeukwoorden voortaan een beetje te vermijden. Zodat we iets minder vaak hoeven te krabben. Deal?

Maak een supportticket aan

Heb je een probleem of een vraag over je website of intranet? Gebruik dan onderstaand formulier. Probeer zo concreet mogelijk je vraag of foutmelding te omschrijven, dat helpt ons enorm je zo goed mogelijk te helpen.


Geen bestand gekozen
Screenshot (van bijv. de foutmelding)
jkjnwer