Wij bouwen aan merken en merkbeleving

Blog

Hoe houd je een goed interview?

Je hebt informatie nodig, dus ga je met iemand in gesprek die deze informatie voor je heeft. Simpel! Maar wat moet je vragen, en hoe? Wat als het gesprek niet loopt zoals je had verwacht, of je niet tot de kern van het verhaal komt? Een goed interview vergt meer dan je denkt. Dat weten onze copywriters maar al te goed. Daarom geven ze een aantal tips om interviewen succesvol én leuk te maken. Zodat jij een goed verhaal neer kunt zetten.

Breek het ijs

Voordat je met de deur in huis valt: stel jezelf gewoon eerst eens even voor. Nogal wiedes, zou je denken. Maar het zal je maar overkomen dat je gesprekspartner halverwege het interview ineens vraagt: ‘Eh... waarom wil je dit eigenlijk weten?’. Best belangrijk dus om te vertellen wie jij bent, wat je doet en waarom je belt. Wat wil je van de spreker? Wat ga je doen met de informatie? En wat verwacht de spreker van jou? Zeker als je elkaar nog niet kent, is het goed om het ijs te breken voor je halsoverkop begint te interviewen. Dan weet je wie er tegenover je zit en kun je het gesprek daarop afstemmen.

Bart: “Ik probeer altijd te levelen met wie ik interview. Is diegene heel gezellig, dan ben ik dat ook. Is het een serieuzer iemand, dan steek ik het gesprek zo in. Aftasten en afstemmen, dan zit je op één lijn.”

Maak het je eigen

Waar voel jij je het meest comfortabel bij? Face-to-face afspreken, of liever telefonisch? Van tevoren een uitgebreide vragenlijst opstellen, of liever een globaal idee hebben en improviseren? Notuleren of opnemen en transcriberen? Als jij je als een vis op het droge voelt, gaat het gesprek nooit zo lopen als je wilt. Kies dus voor een methode die past bij jouw werkwijze en je doel.

Stella: “Ik noteer af en toe iets tijdens een interview, maar concentreer me meer op het gesprek zelf. Zodat ik goed opneem wat er gezegd wordt en daarover door kan vragen. Later luister ik desnoods het interview terug om uitvoerigere notities te maken, bijvoorbeeld als ik citaten wil verwerken.”

Durf te vragen

De keerzijde van doen wat je comfortabel vindt, is dat je niet durft buiten de lijntjes te kleuren. Terwijl dat juist mooie verhalen op kan leveren tijdens een interview – en dus waardevolle input voor jouw werk. Klamp je dus niet vast aan de standaard, veilige insteek die je altijd hanteert. Natuurlijk ligt het er maar niet aan wie je tegenover je hebt, maar als je de kans hebt om te prikkelen of je een brutale invalshoek vindt, is het het vaak meer dan waard om daar gebruik van te maken.

Tess: “Soms zijn er vragen die ik spannend vind om te stellen, maar waar ik naderhand juist een heel artikel omheen schrijf.”

Wees eerlijk

Ben je een complete leek over het onderwerp? Sta je stijf van de zenuwen? Heb je iets gemist of het niet goed verstaan? Geef het gewoon toe! Dat maakt je menselijk. En de persoon tegenover je is ook maar een mens, die gewoon met een mens in gesprek wil. Wees ook niet bang om een beetje de draak met jezelf te steken, bijvoorbeeld als je er niets van snapt of je over je eigen woorden struikelt.

Wil je niet als enige met de billen bloot? Vraag je gesprekspartner gerust eens naar details over hun leven of gevoelens over het onderwerp. Dat geeft je misschien ook nog eens waardevolle (achtergrond)informatie voor je verhaal.

Laat de boel op z’n beloop

Weet je nog, vroeger, toen je die ene spreekbeurt uit je hoofd had geleerd en vervolgens compleet vastliep toen je de draad even kwijt was? Of geen antwoord had op vragen die je niet meticuleus had voorbereid? Wat je toen ongetwijfeld te horen kreeg, zijn ook goeie tips voor een interview: bereid je globaal voor, maar laat het verder organisch verlopen. Als het gesprek dan een onverwachte wending neemt of je niet aan al je punten toekomt, kun je daar gewoon in meegaan en alsnog eindigen met een waardevol verhaal.

Tess: “Durf af te wijken van je oorspronkelijke plan. Als je merkt dat het gesprek een andere kant opgaat, is het zonde om dat te laten liggen als daar juist de waarde ligt.”

Ook een gesprek aanknopen?

De standaard tips, zoals je goed inlezen en doorvragen, die ken je onderhand vast wel. Probeer het nu eens à la Steets met deze methodes van onze copywriters. Meer weten over het hoe, wat en waarom van interviewen? Of wil je eens het gesprek met ons aanknopen? Je bent welkom in ons pand aan de Gildetrom. We zetten de koffie alvast voor je klaar.

Ook als copywriter bij ons werken?

Jasper Mulders

Jasper Mulders

Online strateeg / Partner

Jasper@steets.nl /

Maak een supportticket aan

Heb je een probleem of een vraag over je website of intranet? Gebruik dan onderstaand formulier. Probeer zo concreet mogelijk je vraag of foutmelding te omschrijven, dat helpt ons enorm je zo goed mogelijk te helpen.


Geen bestand gekozen
Screenshot (van bijv. de foutmelding)
jkjnwer